Olivolja är mycket nyttigt
Att olivolja är nyttigt har varit känt i flera tusen år. Läkekonstens fader Hippokrates (460-370 f.kr.) rekommenderade oliver och olivolja till det mesta från psykofarmaka till vitaminkurer och inpackning av magsår.
• Tack vare sin höga andel enkelomättade fetter bidrar olivolja till att sänka nivån av det dåliga kolesterolet (LDL) i blodet utan att påverka nivån av det goda kolesterolet (HDL).
• Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter som finns i olivolja. De kämpar mot de fria radikaler som har en skadlig inverkan på våra celler.
• Vitamin E, D, K och pro-vitamin A hjälper till att skydda organ och vävnader i kroppen.
• Den förhindrar cancer, såsom bröst-, mag- och tarmcancer.
• Olivolja hjälper till att förhindra åderförkalkning genom att minska överdriven blodkoagulering.
• Blodtryckssänkande och bidrar till att hålla blodtrycket under kontroll.
• Andelen fetma är lägre i länder där olivolja används i större utsträckning.
• Olivolja hjälper matsmältningen och absorptionen av nyttiga ämnen i kroppen.
• Olivoljans fettsammansättning liknar den i bröstmjölk vilket gör att den med fördel kan konsumeras även av småbarn.
• Olivolja hjälper till att absorbera kalcium och spelar därför en viktig roll i att förebygga benskörhet.
• Ett antal studier visar att olivolja skyddar hjärnan, vilket minskar risken för Alzheimers sjukdom.
• Olivoljans sammansättning gör att den är hälsosam även för huden. Den hjälper bland annat till att behandla psoriasis, akne och eksem.
Olivolja innehåller nyttigt omättat fett
Olivolja innehåller till största delen omättat fett vilket påverkar blodets kolesterolvärde positivt. Att ersätta mättat fett i kosten mot omättat fett bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. Bakgrunden till rekommendationen är att en större andel omättade fetter i maten kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Två tredjedelar av fettet vi äter bör vara enkelomättat och fleromättat. Enkelomättade och fleromättade fettsyror är omättade fetter. Förutom att ersätta det mättade fettet i kosten med omättat fett är en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil av stor betydelse. Men det är inte bara olivoljans fina fettkvalitet som är bra för vår hälsa. Den innehåller även aktiva ämnen som kallas polyfenoler.
Olivolja innehåller Polyfenoler
Polyfenoler är en grupp av ämnen som bland annat finns naturligt i frukter, bär och grönsaker. Oliven, som är en frukt innehåller därför dessa ämnen. Polyfenoler har som uppgift att skydda frukten mot olika angrepp i naturen. I den färdigpressade extra jungfruolivoljan fortsätter polyfenolerna att skydda fettsyrorna. Men även den mat som steks i extra jungfruolivolja skyddas av dessa aktiva ämnen. Som tidigare nämnts så påverkas också blodets kolesterol positivt av polyfenoler. Polyfenolerna visar också i allmänhet antioxidanta och antiinflammatoriska akiviteter.
Gör er klassförsäljning med Olivprinsen och tjäna enkelt mycket pengar till klassen.