Olivolja

Olivolja är inte bara en väsentlig del av det medelhavsbaserade köket utan också ett mångsidigt och hälsosamt alternativ i matlagning världen över. Här är en text som presenterar olivolja och dess egenskaper:

Olivolja: En Gyllene Skatt Från Naturen

Olivolja, en av naturens mest värdefulla gåvor till vår gastronomi, strålar som en gyllene essens i köket och ger en unik smak och hälsosamma fördelar till matlagningen. Från sina anrika rötter i Medelhavsområdet har olivoljan blivit en oumbärlig komponent i köken runt om i världen.

En Smakrik Mångfald:

Olivolja finns i olika variationer, var och en bär med sig sin egen smakprofil och aromer. Från mild och fruktig till intensiv och pepprig, varje olivsort ger en distinkt karaktär till oljan. Detta gör den till en oumbärlig ingrediens i allt från salladsdressingar till stekning och bakning.

Hälsosamma Fördelar:

Utöver sin fantastiska smak erbjuder olivolja en mängd hälsofördelar. Dess höga halt av enkelomättat fett och antioxidanter har kopplats till att minska risken för hjärtsjukdomar och inflammation, samt främja bättre kolesterolnivåer och skydda mot vissa sjukdomar. Alla hälsofördelar med Olivolja:

• Tack vare sin höga andel enkelomättade fetter bidrar olivolja till att sänka nivån av det dåliga kolesterolet 
  (LDL) i blodet utan att påverka nivån av det goda kolesterolet (HDL).
• Polyfenoler är kraftfulla antioxidanter som finns i olivolja. De kämpar mot de fria radikaler som har en skadlig 
  inverkan på våra celler.
• Vitamin E, D, K och pro-vitamin A hjälper till att skydda organ och vävnader i kroppen.
• Den förhindrar cancer, såsom bröst-, mag- och tarmcancer.
• Olivolja hjälper till att förhindra åderförkalkning genom att minska överdriven blodkoagulering.
• Blodtryckssänkande och bidrar till att hålla blodtrycket under kontroll.
• Andelen fetma är lägre i länder där olivolja används i större utsträckning.
• Olivolja hjälper matsmältningen och absorptionen av nyttiga ämnen i kroppen.
• Olivoljans fettsammansättning liknar den i bröstmjölk vilket gör att den med fördel kan konsumeras även av småbarn.
• Olivolja hjälper till att absorbera kalcium och spelar därför en viktig roll i att förebygga benskörhet.
• Ett antal studier visar att olivolja skyddar hjärnan, vilket minskar risken för Alzheimers sjukdom.
• Olivoljans sammansättning gör att den är hälsosam även för huden. Den hjälper bland annat till att behandla psoriasis, akne och eksem.

Mångsidig i Köket:

Olivoljan är en utmärkt partner i köket, inte bara för dressingar och marinader utan också för stekning och bakning. Eftersom olivolja tål höga temperaturer är den en av de mest lämpliga fetterna av vegetabiliskt ursprung för stekning. Dess höga rökpunkt och smak gör den idealisk för att ge en extra touch till rätter samtidigt som den behåller sina näringsämnen.

Ekologiskt Värde:

Det är inte bara olivoljans smak och hälsofördelar som imponerar. Dess ekologiska värde sträcker sig genom odlingens hållbarhet, med olivträdens förmåga att trivas i tuffa förhållanden och ge gröda år efter år.

Omsorg från Jord till Bord:

Från odling till produktion, framställs olivolja med omsorg och expertis. Det är denna vård och passion som gör varje flaska olivolja till en del av en gammal tradition och en kulinarisk skatt.

Olivolja är inte bara en ingrediens i matlagningen, det är en symbol för sammanhållning, tradition och omsorg. Den är lika viktig för våra smaklökar som för vårt välbefinnande och bidrar till att göra måltider till minnesvärda stunder.

Beteckningar

Extra Jungfruolja (Extra Virgin olivolja)

Den finaste oljan. Beteckningen ”extra” framför jungfru garanterar att de fria fettsyrorna i jungfruoljan inte överstiger 0,8% (gram per 100g). Smak, arom och färg måste vara perfekta. Endast cirka 10% av all olivolja som produceras är Extra Jungfruolja.

Jungfruolja

Olja med denna beteckning är obehandlad men tillåts ha en syrahalt på upp till 2% (2g per 100g).
Smak, arom och färg måste fortfarande vara perfekta.

Olivolja

Denna beteckning är en blandning mellan raffinerad olivolja och jungfruolja. Halten fria fettsyror får vara högst 1,5% (1,5g per 100g). Raffinerad olivolja har varken smak eller lukt så en liten mängd jungfruolja tillsätts för att ge oljan en arom som liknar olivolja av bättre kvalitet.

Raffinerad olivolja

Den raffinerade oljan utvinns sedan huvudparten av olivoljan tagits om hand efter pressningen eller centrifugeringen. Man hettar upp oljan och tillsätter kemikalier för att pressa ut det sista ur resterna. Halten fria fettsyror får vara högst 0,5% (0,5 g per 100g). Till matlagning smaksätts den med jungfruolja men får på flaska och etikett inte kallas olivolja. Den här oljan är en helt annan produkt än Extra Jungfruolja och saknar helt genuin karaktär och nyttiga ämnen.